Com Constituir una Associació

   

  Constitució de fundacions i associacions sense ànim de lucre

  El dret d'Associació és un dret fonamental establert en l'article 22 de la Constitució espanyola. En l'àmbit estatal la seva regulació es troba en la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora de la Llei d'Associació, mentre que les incorporades a Catalunya es regeixen per les disposicions del codi civil català, tercer llibre.

  En definitiva, podem afirmar que les associacions són entitats sense ànim de lucre, formades per un mínim de tres persones amb capacitat de treball, o en el cas de menors, a partir dels 14 anys, sempre que vagin acompanyades del seu representant legal o siguin Emancipats.

  La persona jurídica també pot formar associacions. Com a Associació hem de tenir en compte la seva finalitat, per què i per què la constituïm, perquè l'Associació girarà al voltant d'aquesta finalitat i dependrà d'aspectes com la denominació o les activitats que es realitzin.

  El primer pas en l'establiment d'una associació és la redacció dels Estatuts. Es recomana que siguin tan específics i detallats com sigui possible, ja que és la norma que regeix la vida de la nostra associació i que ha de reflectir fidelment, tant en els seus propòsits com en el seu funcionament. Hem d'allunyar-se dels models estandarditzats, ja que cada associació és diferent i com a tal hem de redactar la regla que la regula.

  Un cop redactats els Estatuts, procedirem a la seva aprovació, a través de la primera junta general, a la primera reunió de l'Associació en la qual tots els socis han d'estar presents.

  Des d'aquesta reunió hem d'elaborar l'Acta fundacional, en la qual hem d'incloure les dades dels fundadors, la seva voluntat de formar l'Associació, el nom escollit, l'aprovació dels Estatuts i l'elecció del Consell d'administració.

  El següent pas és la inscripció de l'Associació en el registre de la llei i les entitats jurídiques del Departament de Justícia.

  Aquest tràmit pot realitzar-se presencialment (té un cost de 50 euros) o bé per telemàtica a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya (cost de 25 euros). El registre és obligatori per a fins publicitaris, però no és constitutiu, és a dir, ja que es crea és una entitat amb plena personalitat jurídica.

   

  Properes activitats

  No hi ha cap event properament

  Facebook

  Twitter

  Gwandpartners
  Gwandpartners Esta semana asistimos al XVII Foro Concursal - Encuentro de Economía Forense que organiza el @economistescat pic.twitter.com/gjoLHoqEl0
  02:24PM Nov 29
  Gwandpartners
  Gwandpartners A partir del 26/11 debemos mostrar el Certificado digital COVID de la UE para acceder a: Locales de ocio nocturno o espacios donde se celebre baile Interiores de restaurantes y bares Gimnasios Visitas a residencias de personas mayores tinyurl.com/4x2kwatw pic.twitter.com/K6Z6sVBkXA
  09:22AM Nov 26
  Gwandpartners
  Gwandpartners El economista @cpuigdetravy , presidente de @REAauditores , sustituirá a @oriolamat como decano del @economistescat . Su candidatura ha sido la única proclamada por la junta electoral del Colegio. Desde el grupo G&P le deseamos muchos éxitos en esta nueva etapa. pic.twitter.com/9biyyrCgmd
  09:28AM Nov 08
  Gwandpartners
  Gwandpartners 19 de octubre, #DiaMundialDelC%C3%A1ncerDeMama Fuerza y ánimos a todas las valientes luchadoras... y nuestro reconocimiento a las personas y entidades que investigan y trabajan para poner fin a esta terrible enfermedad. pic.twitter.com/9Fbtwt6uMs
  02:00PM Oct 19
  Gwandpartners
  Gwandpartners Empresa del sector inmobiliario y gestión patrimonial con sede en Bellaterra (Barcelona) busca un/a "Gerente / responsable administrativo-financiero" tinyurl.com/395hkfj7 pic.twitter.com/gsPXIYB29X
  11:15AM Sep 30